30 oktober, 2012 6

Digital checklista för blivande föräldrar

Förra veckan påbörjade vi ett nytt och efterlängtat projekt som vi kallar den digitala checklistan för blivande föräldrar. Vi vet nämligen att det är mycket att tänka på när man blivit gravid eller ska adoptera. Idag har vi en väldigt enkel checklista på webben i form av tio punkter med råd och tips inför barnets födsel (eller adoption). Men det vi har märkt saknas är en personaliserad, digital checklista som svarar på frågan ”Vad gäller för just mig nu när jag ska få barn?

Jag jobbar deltid och pluggar – får jag föräldrapenning då?
Jag frilansare – hur räknas min föräldrapenning ut?
Jag ska få tvillingar – får jag som pappa vara hemma längre i början då?

Det är helt enkelt mycket frågor som snurrar i huvudet på blivande föräldrar.

Så förra veckan hade vi uppstartsmöte inför detta projekt. Det var kravställare, tjänsteutvecklare, användbarhetsexperter, kravfångare, designer, kommunikatörer, utvecklare, testare och projektledare som under en heldag satt och spånade på idéer och försökte komma fram till vad exakt det är vi ska bygga.

Tanken är att man som blivande förälder får klicka sig igenom ett antal frågor om vem man är och i vilken situation man befinner sig i. Är man gravid, ska man adoptera, jobbar man eller är man arbetslös och så vidare. Därefter får man ut en checklista med den information som kan vara bra att läsa i sin specifika situation. Man får även veta när, i förhållande till barnets beräknade ankomstdatum, man ska göra olika aktiviteter, till exempel skicka in moderskapsintyg, säga till arbetsgivaren att man ska vara ledig, ansöka om föräldrapenning etc. Den här listan kan man sedan spara ner eller skriva ut och hänga upp på kylskåpet.

Vi har en rätt bra idé om var vi är på väg men vi skulle hemskt gärna vilja ha lite input från er som ska använda den här tjänsten. Vad förväntar ni er av en sådan här tjänst? Hur många frågor känns det ok att svara på innan man tröttnar? Vad vill ni ha information om i listan? Hur vill ni kunna spara den och dela med er av den?

Ja, tänk fritt och kommentera gärna här i inlägget så tar vi med oss era kommentarer i det fortsatta arbetet.

Som i alla våra projekt kommer vi att under utvecklingen användartesta den på personer som är blivande föräldrar. Jag kommer att rapportera om detta här på bloggen och hålla er uppdaterade om vad som händer i projektet. Håll utkik!

/Karin, webbkommunikatör