17 oktober, 2012 0

Försäkringskassan har prisats för sina digitala tjänster

 Försäkringskassan har vunnit årets eDiamond Award – ett  pris instiftat av Offentliga Affärer som går till den verksamhet i Sverige som med störst framgång utvecklat medborgarnära digitala tjänster. 

Juryns motivering:
eDiamond Award 2012 går till en organisation som aktivt arbetar – i samverkan med sina användare – för att öka servicen och tillgängligheten med hjälp av e-tjänster. Det är en organisation var verksamhet påverkar oss medborgare under nära på varje skede i våra liv.

E-tjänsterna ger användarna ökad kontroll över sin situation och sparar tid för både medborgare och för organisationens egna medarbetare. Att man dessutom har anpassat tjänster för mobilen ökar tillgängligheten ytterligare. Flera av myndighetens e-tjänster har redan funnits en tid, men nya tillkommer hela tiden. Och de är mycket välbesökta. Myndighetens webb har hela 23 miljoner besök per år, och nylanserade tjänsten Kassakollen blev besöksmässigt en användarsuccé direkt när den lanserades i somras.

Vi tycker så klart det är jättekul och en bra bekräftelse på att vi är på rätt väg med våra tjänster. Vi har en miljon användare på Mina sidor och de är där inne 12 miljoner gånger på ett år. Och i Kassakollen har vi 330 000 besökare som gjort 400 000 besök sedan den lanserades innan sommaren. Det visar verkligen vilket behov det finns av dessa tjänster.

I motiveringen till priset nämns särskilt att vi arbetar i samverkan med er, våra användare, och det är vi särskilt glada för att det uppmärksammas eftersom det är en mycket medveten metod; vi utvecklar utifrån era behov tillsammans med er.

Vi försöker på alla sätt vi kan, via undersökningar och kundsynpunkter, få klart för oss var behoven finns och utifrån det gör vi förstudier på nya tjänster. Sedan visar vi skisserna av tjänsten på ett tidigt stadium för ett antal kunder som får komma med synpunkter som vi sedan kan arbeta vidare med. När tjänsten börjar ta form får ytterligare nya kunder testa, klicka och tycka till.

Kassakollen är en av de tjänster som tagits fram på det sättet och vi håller på att arbeta fram fler tjänster på detta sätt just nu.

Läs mer om priset här www.offentligaaffarer.se/index.php?option=com_content&view=article&id=12...)  

Hälsningar Karin, webbkommunikatör