15 januari, 2014 0

Nytt sätt att planera och ansöka om föräldrapenning

På självaste nyårsafton lanserade vi ett helt nytt sätt att planera och ansöka om föräldrapenning i Mina sidor. En tjänst efterlängtad av både kunder och oss på Försäkringskassan.

Vi har slagit ihop funktionerna för att planera och ansöka om föräldrapenning. Det innebär att du först planerar hur du vill ta dina dagar (steg 1-2), sen kan du välja att skriva ut din planering, spara den lokalt på datorn eller gå vidare direkt till att ansöka (steg 3-4). 

Den som är van vid tidigare sätt att planera och ansöka kan nu se framemot färre steg att gå igenom.

Vi har också mött upp kundernas önskemål om att få planera i en kalender. Du kan välja att planera direkt i kalendern eller att göra en långsiktig eller återkommande planering genom att fylla i från och med-datum/till och med-datum. Då kan du exempelvis välja varannan vecka måndag-fredag och varannan vecka tisdag – torsdag.

Oavsett hur du väljer att planera ser du hela tiden hur ditt uttag av dagar (antal dagar, ersättningsnivå, omfattning) påverkar hur mycket pengar du får varje månad. Du ser också hur många dagar du har planerat för och hur många dagar som finns kvar, för dig och för den andra föräldern.

Andra fördelar med nya tjänsten

- Du kan enkelt gå in och ändra en tidigare ansökan om dagarna inte har betalats ut ännu. Du klickar bara upp dagarna i kalendern och gör dina ändringar.

- Du kan planera för både dig själv och den andra föräldern. Du ser hela tiden hur mycket pengar ni båda får utbetalt per månad, hur många dagar ni har kvar och har använt.

- Du får direkt en bekräftelse på att din ansökan är mottagen.

- Om du behöver komplettera med något kan du se det inom kort under Mina händelser på Mina sidor.

Film om hur du använder kalendern

Här kan du se en kort och enkel film om hur själva delen med kalendern fungerar. Den beskriver främst hur du markerar dagar och hur du växlar mellan att planera direkt i kalendern och göra en långsiktig eller återkommande planering.

/Karin, webbkommunikatör