2 mars, 2015 2

På väg mot en ny responsiv webbplats

Nu bygger vi om forsakringskassan.se

Nu har vi påbörjat arbetet med att bygga om Försäkringskassans webbplats för att ge våra mobila användare en bättre upplevelse och användbarhet. Det här gör vi genom att göra webben responsiv.

Responsiv webb är  ett begrepp som  används för att beskriva en webbplats som anpassas efter användarens enhet. Ett annat svenskt begrepp är följsam webb.

Det här är en introduktion till projektet och vårt arbetssätt och kommer följas av flera blogginlägg där vi berättar mer i detalj om hur det går för oss och där vi hoppas kunna ha en dialog med er kring hur vi bäst uppfyller användarbehoven.

Dagens webbplats är helt designad för att användas på en större skärm, i form av en vanlig dator. Den nya webben kommer att funka lika bra på en stor skärm som en liten. Den anpassar sig helt enkelt efter den enhet du använder men informationen är den samma oavsett om du är på en mobil eller en dator.

Under 2015 kommer vi lansera en ny startsida samt en ny design för den del av informationen som riktar sig till privatpersoner. Arbetet med att göra våra e-tjänster och Mina sidor responsiva kommer att påbörjas under 2016.

I maj lanserar vi en betasajt där du som användare kan testa den nya designen och ge oss feedback som vi sen kan ta med oss i det fortsatta arbetet. Betasajten kommer att ligga parallellt med den vanliga webbplatsen.

I designarbetet så jobbar vi Mobile First vilket innebär att vi hela tiden utgår på den mobila användarens behov först. Sedan skalar vi upp det i två steg för att hantera läsplattor och sedan större skärmar. Parallellt med designarbetet arbetar vi också om våra texter och översätter allting till engelska.

Följ arbetet här på bloggen!

Erik, projektledare responsivprojektet

Exempel på hur startsidan kan komma att se ut informationsmässigt, utan designen pålagd

Exempel på hur startsidan kan komma att se ut informationsmässigt, utan designen pålagd