19 augusti, 2015 14

Är du företagare?

Har du enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag? Eller är du aktiebolagsägare? Har du haft anledning att söka information om tex VAB, föräldrapenning eller sjukpenning någon gång? I så fall vill vi gärna har din feedback.

Vilken information saknar du idag på forsakringskassan.se?

Hur vill du att vi presenterar informationen för företagare på forsakringskassan.se?

Vad är svårt att förstå?

Vad är svårt att hitta?

Begränsa er inte till ovanstående frågor utan ös på med era åsikter och erfarenheter så att vi kan ta med era synpunkter nu när vi gör om för företagare på forsakringskassan.se.

/Karin, webbkommunkatör

25 maj, 2015 0

Ständiga förbättringar på webben och i tjänsterna

Tidigare har jag mest bloggat om när vi släpper nya, lite större tjänster. Men utvecklingen av vår webbplats och våra digitala tjänster pågår ju konstant och mycket av den nya funktionalitet  vi släpper regelbundet uppmärksammas inte särskilt mycket. Men jag tycker det är värt att visa även dessa små och ibland väldigt oflashiga nyheter eftersom det mesta av det vi gör faktiskt härstammar från era synpunkter och feedback, som ni bland annat lämnar här på Hjälp oss bli bättre.

I helgen har vi haft en release (en release är ett tillfälle när vi släpper på nya funktioner, gör rättningar och lanserar nya tjänster). Här kommer en liten lista med några av de saker som har förbättrats den här gången.

Nya tjänster i Mina sidor

Ett antal av våra blanketter har gjort som till e-tjänster och finns nu i Mina sidor.

  • 7461 Försäkran närståendepenning
  • 6639 Ansökan rehabiliteringsersättning
  • 7205 Ansökan graviditetspenning
  • 7261 Försäkran förebyggande sjukpenning

Och andra veckan i juni kommer även dessa:

  • 3070 Ansökan handikappersättning
  • 3071 Ansökan vårdbidrag
  • 5002 Ansökan ersättning från arbetsskadeförsäkringen
  • 7373 Försäkran ersättning för arbetsresor eller resor vid rehabilitering

Inställningar för sms och e-post byter plats i Mina sidor

Inställningar för att få sms eller e-post när något hänt i ditt ärende finns nu under Mina uppgifter. För att säkerställa att du skrivit in rätt e-postadress eller mobilnummer förstärks inmatningen med en repetera-funktion.

Förändringar föräldrapenning

När barnet har fyllt 3 år kommer information i Mina sidor om hur dagarna kan planeras för att man inte ska bli av med dagar på grund av att barnet fyller 4 år.

Ett flertal rättningar och förbättringar i design och copy har också gjorts i tjänsten.

Telefonnummer i appen till arbetsgivare

Det har varit problem att uppge telefonnummer till vissa arbetsgivare, tex Polisen och Telia i appen. Nu kan man skriva in telefonnummer som börjar på 1-9 och det kan vara minst 4 tecken långt.

Kontaktdagar i VAB-ansökan

Du kan nu välja ”Besök i förskola eller skola” som en anledning till VAB. Istället för att skriva in det själv som fritext.

Du blir också tydligare att du kan ange om du vill ha aviseringar per mobil eller e-post.

Sjukpenning

Vi har sett över vissa av frågorna i tjänsten; hur de ställs och till vem de ställs, för att undvika att frågorna känns onödiga eller irrelevanta.

 

/Karin, webbkommunikatör

19 maj, 2015 0

Test-tajm!

Nu har vi lanserat betasajten! Hurra!

Jag har ju tidigare skrivit om arbetet med att göra webbplatsen anpassad för mobiler. Det här gör vi genom att göra webben responsiv.

I veckan lanserade vi vår betasajt. Det är en sajt där vi sakta men säkert bygger upp webbplatsen i det nya formatet. Nu släpper vi in er – användarna – för att ni ska kunna ge feedback på det som vi byggt. Sen bygger vi om och bygger på allteftersom vi får in synpunkter. Alltså är er feedback superviktig.

Du som är intresserad kan alltså testa den nya designen nu och berätta vad du tycker. Just nu kan du testa delarna som rör föräldrar. Det är samma information som på den vanliga sajten, det är bara strukturen och designen som är annorlunda.

Välkomna in att klicka runt på betasajten och berätta för oss vad ni tycker!

Till betasajten

 

/Karin, webbkommunikatör

7 april, 2015 0

Ny funktionalitet för teckenspråk på fk.se

Nu har vi infört ny funktionalitet för att visa vår information på webbplatsen på teckenspråk. Vi har infört det här på våra mest besökta sidor och kommer fortsätta utrullningen allt eftersom. På de sidor där vi har teckenspråksfilmer finns en liten symbol i form av två händer. När du klickar på den öppnas ett fönster där alla stycken på sidan finns filmade som teckenspråk. Du kan alltså läsa texten samtidigt som du kollar på filmen.

 

 

/Karin, webbkommunikatör

30 mars, 2015 2

Ny guide för alla med funktionsnedsättning

Förra veckan lanserade vi en ny guide som visar vilka ersättningar du kan ha rätt till från Försäkringskassan om du har en funktionsnedsättning. Genom att svara på några frågor om dig själv, eller en anhörig med funktionsnedsättning, skapas en lista över de ersättningar från Försäkringskassan som kan vara aktuella. Vid varje ersättning finns det en länk till informationen på webbplatsen. Guiden hjälper alltså till att dels ge en hint om vilka ersättningar du kan ha rätt till och dessutom länkar till att läsa mer om dessa.

Uppgifterna man lämnar i guiden sparas inte men går att skriva ut eller skicka som e-post.

Förutom information om vad Försäkringskassan kan ge för stöd får man även tips om vilka andra myndigheter man kan vända sig till för att få hjälp.

Här kan ni testa guiden

/Karin, webbkommunkatör

2 mars, 2015 2

På väg mot en ny responsiv webbplats

Nu bygger vi om forsakringskassan.se

Nu har vi påbörjat arbetet med att bygga om Försäkringskassans webbplats för att ge våra mobila användare en bättre upplevelse och användbarhet. Det här gör vi genom att göra webben responsiv.

Responsiv webb är  ett begrepp som  används för att beskriva en webbplats som anpassas efter användarens enhet. Ett annat svenskt begrepp är följsam webb.

Det här är en introduktion till projektet och vårt arbetssätt och kommer följas av flera blogginlägg där vi berättar mer i detalj om hur det går för oss och där vi hoppas kunna ha en dialog med er kring hur vi bäst uppfyller användarbehoven.

Dagens webbplats är helt designad för att användas på en större skärm, i form av en vanlig dator. Den nya webben kommer att funka lika bra på en stor skärm som en liten. Den anpassar sig helt enkelt efter den enhet du använder men informationen är den samma oavsett om du är på en mobil eller en dator.

Under 2015 kommer vi lansera en ny startsida samt en ny design för den del av informationen som riktar sig till privatpersoner. Arbetet med att göra våra e-tjänster och Mina sidor responsiva kommer att påbörjas under 2016.

I maj lanserar vi en betasajt där du som användare kan testa den nya designen och ge oss feedback som vi sen kan ta med oss i det fortsatta arbetet. Betasajten kommer att ligga parallellt med den vanliga webbplatsen.

I designarbetet så jobbar vi Mobile First vilket innebär att vi hela tiden utgår på den mobila användarens behov först. Sedan skalar vi upp det i två steg för att hantera läsplattor och sedan större skärmar. Parallellt med designarbetet arbetar vi också om våra texter och översätter allting till engelska.

Följ arbetet här på bloggen!

Erik, projektledare responsivprojektet

Exempel på hur startsidan kan komma att se ut informationsmässigt, utan designen pålagd

Exempel på hur startsidan kan komma att se ut informationsmässigt, utan designen pålagd

0

Vabbkalendern i appen

Nu är vår app uppdaterad med vabbkalendern!

I vabbkalendern kan du:

• se alla dagar som vabbat i år och förra året.
• välja om du vill titta på ett eller flera barn.

Du kan också dela kalendern med den andra föräldern eller vårdnadshavaren genom att ge samtycke till att se varandras kalendrar.

Karin, webbkommunikatör

13 november, 2014 1

Enklare att vabba!

På måndag blir det enklare att vabba på Mina sidor! Inför lanseringen av nya kalenderfunktionen har vi gjort en enkel liten instruktionsfilm om hur det går till!

/Karin, webbkommunikatör

21 oktober, 2014 2

Mobilt BankID – ett enklare sätt att logga in på Mina sidor

Du vet väl att om du har Mobilt BankID-appen i din telefon så kan du logga i på Mina sidor på datorn? Många tycker att det är mycket enklare att logga in med telefonen istället för med den vanliga e-legitimationen som du installerar på datorn. Om du har Mobilt BankId kan du logga in på vilken dator som helst. Och såklart i Mina sidor-appen.

Kolla in filmen om du vill se hur det funkar.

/Karin, webbkommunikatör